SEMNE ȘI SIMPTOME ALE CANCERULUI

Simptomele care apar în cancer diferă foarte mult în funcție de locația tumorii.

Numele de cancer vine din limba greacă “karkinos” în care înseamnă “crab“. Acest termen a fost folosit prima dată de Hippocrate și printre diferitele explicații ale etiomologiei a fost propusă și cea a durerii data de durerea provocată de cleștii unui crab. Însă  nu întotdeauna o tumoră dă durere. Spre exemplu, o tumoră poate invada structuri din apropiere și afecta funcția lor sau să apese pe nervi – o tumoră pulmonară se poate prezenta prin răgușeală, deoarece poate apăsa pe un nerv din cavitatea toracică sau o tumoră a ovarului se poate manifesta prin constipație, apăsând pe colon care se află în imediata apropiere. Pe lângă acele simptome pe care le asociem imediat cu cancerul, cum ar fi o umflătură la nivelul sânului sau modificări la nivelul pielii, cancerul poate să își facă simțită prezența și printr-o tuse persistentă, balonare, etc. A nu se pierde însă din vedere că niciun simptom nu este absolut diagnostic pentru cancer; întotdeauna trebuie luate în calcul toate posibilitațile, cu alte cuvinte, trebuie să avem în vedere și alte diagnostice posibile.

Totodată, atenția oferită corpului nostru se poate dovedi extrem de utilă pentru depistarea din timp a cancerului. Diagnosticarea precoce a unui cancer oferă cele mai multe șanse ale unui tratament eficient.

Înainte de a discuta despre cele mai frecvente simptome, trebuie să reamintim faptul că oricând apare o modificare suspicioasă, trebuie să ne adresăm unui medic. Nici un articol de pe internet nu ne asigură un diagnostic, ci doar câteva informații suplimentare pentru a lămuri anumite aspecte și cu siguranță nu pot și nu trebuie să înlocuiască o consultație medicală.

În acest articol vom expune unele din cele mai frecvente simptome care pot fi cauzate de existența unui cancer:

  • Scădere în greutate nedorită sau care nu poate fi explicată
  • Oboseala severă, persistentă
  • Umflături – ganglioni măriți (la nivelul gâtului, subrațului etc)
  • Modificări ale tranzitului intestinal
  • Sânge în scaun sau sângerări rectale
  • Transpirații nocturne
  • Sângerări vaginale anormale – în afara ciclului menstrual, după instalarea menopauzei
  • Balonare
  • Sânge în urină
  • Modificări la nivelul pielii
  • Dureri
  • Dispnee – respirație greoaie
  • Modificări ale caracterului tusei
  • Dificultăți de înghițire

În continuare vom expune câteva informații despre fiecare simptom menționat anterior.

Scăderea în greutate poate fi uneori un motiv de bucurie dacă a fost intenționată, însă dacă scăderea în greutate s-a întâmplat fără un motiv anume, fără modificări în obiceurile alimentare sau fără o creștere a activității fizice, practic fără ca această scădere să fie planificată în orice fel, motivul ar trebui fără îndoială investigat. Ne referim la o astfel de scădere ponderală când este vorba de mai mult de 5% din greutatea persoanei pe o perioadă de 6-12 luni (încă o dată, fără ca această persoană să fi vrut să slăbească). Cancerul este deseori un motiv pentru scădere ponderală neintenționată și poate apărea oricând în evoluția bolii (deși este mai frecvent observată în stadiile avansate). Cancerele digestive pot determina persoanele să se sature mai repede atunci când mănâncă și astfel să reducă aportul de substanțe nutritive; alte cancere pot determina greață, împiedicând astfel persoana să se alimenteze sau pur și simplu persoanele nu se simt destul de bine pentru a se alimenta corespunzător.

Oboseala determinată de un cancer este diferită față de oboseala firească după o zi lungă de muncă și nu se remite după un somn bun. Acest tip de oboseală este în principal caracterizată de faptul că interferă cu viața de zi cu zi și nu lasă persoana afectată să își desfășoare activitățile în mod normal. Cancerul poate determina apariția acestei oboseli prin simpla sa existență – celulele tumorale necesită o cantitate mai mare de energie decât cele normale, energie care nu va mai fi disponibilă pentru alte activități. De asemenea, fenomene secundare unui cancer, cum ar fi anemia, durerea sau dificultatea în respirație pot să nu permită funcționarea individului la nivel normal.

Umflăturile – ganglioni măriți: Umflăturile de la nivelul sânului pot fi cancer, dar la fel de bine pot fi doar chiste benigne sau fibroadenoame. Există și simptome mai puțin frecvente pentru un cancer de sân, cum at fi înroșirea, îngroșarea tegumentului sau aspectul ca de ”coajă de portocală” al acestuia.

De asemenea, asemenea umflături pot apărea și la nivel testicular; bărbații trebuie și ei să se autoexamineze.

Ganglionii măriți de volum care pot fi palpați în diferite zone cum ar fi la nivelul axilei sau la nivelul gâtului pot constitui un semn pentru prezența unui tip de cancer numit limfom, reprezentând în acest caz unul din semnele principale. Alte tipuri de tumori solide pot determina mărirea unor ganglioni, deoarece unele celule tumorale care migrează se vor duce prima oară în ganglionii din jur, înainte de a migra către alte organe.

Modificările în tranzitul intestinal, cum ar în frecvența scaunelor, consistența acestora sau simpla modificare a culorii acestuia trebuie investigate. Alternanța diaree-constipație, scaunele creionate, sângele prezent în scaun sunt toate posibile semne ale prezenței cancerului de colon/ rect.

Dacă în scaun apare sânge, este clar că sunt motive de îngrijorare, însă nu întotdeauna este vorba de cancer. Sângele în scaun poate apărea și dacă există hemoroizi, fisuri anale sau anumite forme de colită . Oricare ar fi însă cauza, apariția acestui simptom trebuie investigată de un medic pentru stabilirea diagnosticului și un tratament adecvat!

Culoarea sângelui din scaun este uneori utilă în determinarea originii sângelui (însă desigur, nu și a cauzei). Spre exemplu, sângerările colonului stâng și de la nivelul rectului, adică finalul tractului digestiv, vor apărea de culoare roșu aprins, pe când cele de la nivelul colonului drept sau intestinului subțire vor fi deseori maronii, roșu închis. Dacă există un proces care produce sângerări la începutul tractului digestiv, cum ar fi la nivelul esofagului sau al stomacului, sângele în scaun va avea aspect ”zaț de cafea”, deoarece acest sânge va trece practic prin întreg tractul digestiv și este ”digerat”.

Transpirațiile nocturne sunt un tip particular de simptom, care de obicei apare în cancerele hematologice, cum ar fi leucemii sau limfoame. Aceste transpirații nu sunt precum cele normale – sunt mult mai abundente decât transpirația normală; persoana afectată este deseori nevoită să își schimbe hainele. Astfel de fenomene apărute la bărbați trebuie întotdeauna investigate de un medic (în cazul femeilor pot fi greu de caracterizat și analizat, mai ales la cele în perioada premenopauzală).

Sângerările vaginale anormale (sângerări între menstruații, menstruații mai abundente sau mai puțin abundente, sângerări după actul sexual, sângerări după instalarea menopauzei) pot avea o însemnătate malignă, dar pot apărea și din anumite cauze benigne. Dacă apar aceste fenomene, adresați-vă medicului ginecolog pentru investigații!

Tumori localizate la nivelul colului uterin, la nivelul uterului sau chiar a vaginului pot determina sângerări sau scurgeri anormale care sunt direct legate de tumoră în sine. Tumorile ovariene spre exemplu pot determina anumite modificări hormonale, care la rândul lor vor fi responsabile de sângerări.

Mărirea de volum a abdomenului poate să fie un prim simptom pentru mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de ovar, pancreas sau colon.

În cazul cancerului de ovar, din păcate, simptomatologia devine clară și alarmează pacienta de multe ori când a ajuns în stadii avansate. Pacientele pot descrie mărire de volum a abdomenului, dar de multe ori atribuie acest lucru unei creșteri în greutate. De asemenea, constipația, durerea la contactul sexual sau urinarea frecventă pot reprezenta semnale de alarmă în acest sens, dar sunt de multe ori puse pe seama altor modificări .

Până și o modificare ușoară a culorii urinii trebuie să îndrume persoana către un medic specialist. Deși cancerul de vezică urinară nu este singurul care determină apariția sângelui în urină, acesta este unul dintre motive, așa că vizita la medic nu trebuie amânată .

Modificările de la nivelul pielii sunt cele care ne fac atenți asupra unei posibile probleme. Există mai multe tipuri de cancer al pielii, însă melanomul este cel care produce cele mai multe decese. Spre exemplu, o aluniță care de curând și-a modificat aspectul, dimensiunea, trebuie verificată de urgență de un medic dermatolog. De asemenea, petele nou apărute pe piele, dar și pe mucoase (cum ar fi la nivelul mucoasei bucale), o rană care nu se vindecă, sunt toate motive întemeiate pentru un control medical.

Durerea este un simptom foarte complex, care are efecte importante asupra unei persoane și un impact psihoemoțional la fel de important. Este un simptom foarte subiectiv, și are multiple caracteristici – trebuie să ne informăm cu privire la localizarea exactă a durerii, la caracterizarea ei (înțeapă, apasă, strânge, arde, etc), la cât de des apare și când, dacă este legată de anumite mișcări sau acțiuni, și nu în ultimul rând la impactul pe care îl are asupra persoanei afectate. Deseori se folosește o scală numerotată de la 1 la 10 pentru ca persoana să evalueze cât mai corect durerea și intensitatea cu care o resimte – nivelul 10 pe scala durerii reprezintă durerea cea mai puternică resimțită de pacient. Orice durere care persistă trebuie analizată și investigată de către un medic.

Durerea de spate apare cel mai adesea nu din cauza cancerului. În anumite cazuri, durerea de spate apărută din cauza unei tumori din torace, abdomen sau pelvis, sau din cauza unor determinări secundare la nivelul coloanei vertebrale, aceasta se poate înteți noaptea și nu se liniștește odată ce te întinzi în pat.

În anumite cancere din plămâni, ale sânului, limfoame sau metastaze, durerea poate să iradieze către umeri.

Durerile la nivel abdominal sau la nivelul pelvisului sunt de cele mai multe ori cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi cele inflamatorii sau infecțioase. Însă, atunci când o durere nu este explicată de un anume incident sau o boală deja cunoscută (gastrită, ulcer, endometrioză, etc), cel mai bine este să căutați cauza acesteia.

Dacă un pacient prezintă o tuse cronică, din varii motive, cum ar fi tabagismul cronic, modificări în caracterul tusei pot fi un semnal de alarmă; pe de altă parte, pacientul care nu prezintă tuse în mod normal, dar a început să tușească în mod persistent, trebuie cu siguranță să se adreseze unui specialist pentru a se putea determina cauza. Modificările aparatului respirator nu trebuie neaparăt legate de o tumoră malignă, și cu siguranță nu întotdeauna de o tumoră malignă primară pulmonară –  poate exista o tumoră la nivelul sânului, colonului sau prostatei care să fi migrat la nivel pulmonar și să determine formarea unei metastaze, care să se arate prin această simptomatologie.

Dificultatea în respirație a devenit în ultimele decade unul din simptomele principale timpurii  ale cancerului bronhopulmonar . Actualmente, cele mai frecvente tumori din plămâni sunt cele care se dezvoltă în periferia plămânului, crescând la dimensiuni considerabile, împiedicând parțial astfel respirația. Cu trei decade în urmă, cazurile cele mai multe erau constituite din tumori ale bronhiilor, adică acelei părți ale aparatului respirator prin care circulă aerul. Când o tumoră se dezvoltă la acest nivel, sunt mai multe șanse ca modul său de prezentare să fie prin tuse cu sânge sau pur și simplu tuse modificată.

Când există o tumoră la nivelul esofagului, porțiunea tractului digestiv prin care mâncarea ajunge din cavitatea bucală în stomac pentru a fi digerată, poate apărea disfagia sau dificultatea la înghițire prin îngustarea acestuia. De asemenea, acest simptom poate apărea și în cazul unor tumori din torace care prin volumul lor pot apăsa pe esofag, făcând astfel dificilă înghițirea.

Este foarte important să vă adresați cât de repede se poate unui medic atunci când simțiți că ceva este diferit, fie că e vorba de modificări menstruale sau ale tranzitului sau de o durere ciudată și neexplicată. Există cazuri de cancer pulmonar și la nefumători, cancer de sân la bărbați și la paciente care nu au nicio rudă cu cancer de sân sau de ovar, iar acest lucru este o dovadă că oricine simte că ceva nu este în regulă trebuie să caute sfat medical, chiar și în lipsa unor factori de risc. Medicul dumneavoastră are nevoie să fie informat cu privire la toate simptomele pe care le resimțiți, orice modificare observată și comunicată poate ajuta și ghida investigațiile pentru a primi îngrijirea optimă și un tratament adecvat.

Aceste informații nu trebuie să alarmeze, ci doar să funcționeze ca un îndemn către a căuta ajutor specializat atunci când este nevoie. Nu orice simptom pe care îl simțiți este cancer, dar orice modificare în starea de sănătate trebuie lămurită.

Pentru întrebări ne puteți scrie la adresa: info@stopcancertv.ro

(Visited 139 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.