Efectele chimioterapiei sunt diferite în functie de fiecare persoană în parte. Chimioterapia are scopul de a distruge celulele canceroase, din păcate însă, ea poate afecta și celulele sănătoase din organism. Impactul asupra celulelor sănătoase cauzează apariția efectelor secundare ale chimioterapiei. Nu toate persoanele experimentează aceleași efecte secundare sau la aceeași intensitate. Acestea depind de tipul si localizarea cancerului, tipul de chimioterapice utilizată, doza admnistrată și starea generală de sănătate a pacientului.
De ce apar efecte efecte secundare?
Chimioterapia țintește celulele active, aflate în diviziune. Celulele active sunt cele care cresc și se divid frecvent. Celulele canceroase sunt celule active, la fel cum sunt și unele celule sănătoase. Cel mai frecvent sunt afectate celulele din măduva osoasă, cavitatea bucală, sistemul digestiv, sistemul reproductiv si foliculii firelor de păr.
Majoritatea tratamentelor chimioterapice inhibă divizunea celulară si astfel, vor afecta atât celulele canceroase cât si cele normale care se află in faza activă de diviziune precum celulele tractului intestinal, de exemplu.
Care sunt efecte secundare?
Anumite clase de chimioterapice sunt mai frecvent asociate cu efecte secundare.
Efecte secundare frecvente
Pielea uscată
Chimioterapia poate duce la uscarea pielii si exfolierea sa. Un studiu privind pacientii care au primit tratamente hormonale a raportat cel mai frecvent efect secundar: uscăciunea pielii (mai ult de jumătate din pacienți. Pentru a combate aparitia acestui efect advers, este importantă hidratarea pielii și cea generală, evitarea sapunurilor si, în măsura posbilului a vopselurilor de păr sau parfumurilor, a activităților casnice precum spălatul vaselor sau grădinăritul și folosirea uleiurilor hidratante de corp dupa spălare.
Erupțiile cutanate
Erupțile cutanate apar prin modificarea culorii la nivelul pielii și pot fi netede sau plate. De obicei, acestea pot cauza iritații si mâncărimi. Persoanele cu erupții cutanate ca efect secundar al chimioterapiei trebuie să se hidrateze, să evite săpunurile si detergenții cu parfum sau vopseluri artificiale atunci când este posibil. De asemenea, pacienții pot opta pentru haine largi, confortabile, din bumbac și este bine să evite băile excesiv de fierbinți. O largă varietate de produse, precum săpunurile de baie, conțin suspensii din fulgi de ovăz.. Studiile au demonstrat că fulgii de ovăz sunt eficienți în combaterea inflamației la nivelul pielii.
Oboseala
Oboseala este cel mai comun efect advers al chimioterapiei. Acesta poate avea multiple cauze, precum moartea celulelor sănătoase si stresul psihologic. Este importantă menținerea unui stil de viață cât mai sănătos. De exemplu, dacă nu aveți energia necesară să iesiți la o plimbare, puteți opta pentru efectuarea unor exercitii fizice in timp ce stati așezat (ă). Rămâneți hidratati si mențineti alimentația cât mai echilibrată, cu alimente cât mai putin procesate precum fructele si legumele proaspete.
Greața și vărsăturile
Chimioterapia poate afecta centrul vomei din creier, aceasta provocând greață si stări de vomă. Evitați mancarea cu miros puternic (ex. anșoa) si mâncarea grasă. Mancați porții mici si luați pauză duăa fiecare masă. Consumați băuturi la temperatura camerei. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente ce vă vor diminua greața indusă de chimioterapie. Hidratarea este foarte importantă deoarece greața poate induce vărsături, urmate apoi de stări de deshidratare.
Constipația
Constipația apare atunci când mișcările peristaltice ale intestinelor sunt inconstante, astfel apar scaune uscate si tari. Constipația poate fi rezultatul cancerului în sine, poate fi urmarea chimioterapiei sau ambele. Hidratarea ajută la modificarea constistenței scaunului prin înmuierea acestuia. Fibrele, laxativele si clismele pot ameliora constipația. De asemenea, acupunctura la nivelul urechii este eficientă in tratamentul constipației.
Căderea părului
Anumite medicamente folosite în tratamentul cancerului pot cauza mai frecvent căderea părului. Terapia hormonală a fost cel mai frecvent asociată cu subțierea firului de păr. Pacienții pot alege să achizitioneze peruci, baticuri, pălării, etc.
Diareea
Chimioterapia poate afecta celulele intestinale și pot apărea scaune diareice. În anumite cazuri, pot fi necesare chiar perfuzii pentru remediul deshidratării cauzate de diaree. Diareea poate cauza complicații severe precum insuficiența renală sau dezechilibre electrolitice. Consumați băuturi la temperatura camerei, banane, orez, mere si pâine prăjită si evitați consumul alimentelor grase.
Tulburările sexuale
Pacienții sub chimioterapie pot experimenta disfuncție erectile sau uscăciuni vaginale.
Efectele pe termen lung ale chimioterapiei
Majoritatea efectelor secundare dispar după finalizarea tratamentului, însă unele pot persista, sau pot apărea mai târziu.
Afecțiuni cardiace
Pacienții care urmează tratament pentru neoplasmul mamar stâng pot prezenta afectțiuni cardiace sau coronariane. Este importantă comunicarea cu medicul oncolog despre problemele acestea. Există tehnici rde radioterapie inovative care pot diminua efectele secundare ale radioterapiei.
Oboseala
Mulți pacienți au stări de oboseală după terminarea chimioterapiei. Este importantă comunicarea cu medicul oncolog despre efectele secundare. Efectele cognitive secundare chimioterapiei (tulburări de memories au de concentrare) pot fi supărătoare, însă, de obicei, cu timpul se îmbunătățesc.
Infertilitatea
Infertilitatea cauzată de chimioterapie variază în funcție de tipul de tratament și doză. Este important sa discutați cu medicul dumneavoastră dacă intenționați să aveți copii deoarece puteți beneficia de optiuni precum conservarea spermei, a embrionilor sau inghetarea ovulelor.
Neuropatia periferică
Neuropatia periferică poate avea simptome precum furnicături, arsuri la nivelul mâinilor sau picioarelor si constipație. Unele tratamente sunt mai frecvent asociate cu apariția neuropatiei periferice precum Docetaxel sau Paclitaxel. De asemenea, Cisplatin, Vincristin sau Vinorelbina pot avea ca efecte secundare neuropatia periferica.
Diminuarea auzului
Cisplatina este frecvent asociată cu diminuarea auzului (ototoxicitate).
Osteoporoza
Acesta este cel mai frecvent efect secundar pe termen lung al chimioterapiei. Osteoporoza poate fragiliza oasele prin pierderea de masa osoasă, oasele putând deveni susceptibile la fracturi.
Fibroza pulmonară
Chimioterapia poate cauza fibroza pulmonară la anumite persoane, in special atunci când este asociată cu radioterapia în zona toracică.
Efectele la nivelul aparatului urinar
Anumite chimioterapice precum Cisplatina pot afecta rinichii si vezica urinară. Acest lucru apare datorita capacității reduse a rinichilor de a filtra sângele. Afectarea vezicii urinare poate fi temporară sau permanentă. Simptomele afectării vezicii urinare pot include durere sau senzatie imperioasă de a urina, uneori chiar eliminare de sânge prin urină. Pacienții care urmează scheme de chimioterapie primesc deseori corticosteroizi, care, la anumite persoane, pot crește riscul de apariție a cataractei.
Concluzii
Este normal să vă îngrijorați în legătură cu efectele secundare ale chimioterapiei, însă există o mulțime de tratamente și procedee care vă pot ajuta să diminunuați aceste efecte secundare. Fiecare schema de tratament este unică și poate avea efecet secundare specifice. Menținerea unei atitudini pozitive, susținerea si suportul din parte afamiliei și a prietenilor vă pot ajuta substanțial.