10 STRATEGII DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Adesea cancerul este descris drept o „bătălie” în care trebuie să lupți ca să supraviețuiești. Dar din moment ce această luptă nu este echitabilă, cum trebuie să te comporți, ce trebuie să faci pentru a supraviețui cancerului?

Din păcate, există foarte puține certitudini legate de cancer și puține lucruri sigure legate de această boală. Foarte mulți pacienți încearcă tot ce este posibil și îi stă în putere unui om pentru a supraviețui, însă nu toți reușesc. Cu toate acestea, există anumite măsuri pe care le puteți lua, care vă pot îmbunătăți șansele și vă vor duce cu un pas înaintea „adversarului”. Mai jos sunt enumerate 10 sugestii pentru a vă crește șansele de supraviețuire.

Primele opt dintre aceste sfaturi sunt pentru cei care au fost deja diagnosticați cu cancer. Ultimele două sfaturi sunt pentru cei care nu au fost încă diagnosticați sau pentru cei care au cancer, dar doresc să știe ce se poate face pentru a preveni apariția cancerului.

1.DACĂ AȚI FOST DIAGNOSTICAT CU CANCER, MERGEȚI LA UN SPECIALIST

Acest lucru poate părea evident pentru majoritatea oamenilor, însă nu este pentru toată lumea. Există milioane de oameni cu cancer care sunt tratați de chirurgi, interniști, medici de familie și alți furnizori de servicii medicale. Dacă este posibil, încercați să fiți văzut de un medic oncolog. Specialiștii oncologi sunt cel mai probabil la curent cu opțiunile actuale de tratament și studiile clinice care vă vor fi de un beneficiu specific.

Există, de asemenea, diferite tipuri de oncologi. Cel mai adesea, veți avea un medic oncolog medical care vă va gestiona și coordona îngrijirea. Dacă aveți  de efectuat radioterapie, este posibil să consultați un specialist radioterapeut. Dacă aveți un cancer ginecologic, merită văzut un oncolog specializat în sfera ginecologică. Pentru cei cu cancer ovarian, supraviețuirea cu intervenția chirurgicală pare a fi mai mare atunci când un chirurg oncologic specializat în cancerele ginecologice efectuează intervenția, în comparație cu un ginecolog. Desigur, aceasta este o afirmație generală și există probabil excepții.

2. GĂSIȚI O ECHIPĂ MEDICALĂ SPECIALIZATĂ ÎN TIPUL DV.  DE CANCER

Acum, când intenționați să vedeți un oncolog, de unde începeți? Adesea, primul dvs. pas poate implica alegerea unui centru de tratament al cancerului, mai degrabă decât alegerea unui oncolog. Tratamentul cancerului implică de obicei o abordare multidisciplinară, iar un centru bun de tratament oncologic vă va permite să formați o echipă bună de tratament al cancerului.

Deci, cum puteți afla care centre de tratament pentru cancer sunt cele mai bune pentru tipul dvs. particular de cancer? Un prim pas bun este să întrebați medicul pe care îl vedeți unde ar merge dacă ar fi diagnosticat cu un cancer similar. Vorbiți  cu prietenii și familia dv. De asemenea, puteți să acordați puțin timp pentru a vă conecta cu o comunitate online de pacienți care luptă cu cancerul, pentru că este un mod excelent de a învăța care centre sunt cele mai active în tratarea și cercetarea tipului dvs. specific de cancer.

Pacienții cu cancer ar trebui să ia în considerare participarea la un studiu clinic și, uneori, aceste studii clinice sunt disponibile numai în centrele mai mari de oncologie. Există multe mituri despre studiile clinice, dar adevărul este că uneori un studiu clinic vă poate oferi tratamente care pot îmbunătăți supraviețuirea, care altfel nu vă sunt disponibile. Acordați-vă timp pentru a înțelege scopul studiilor clinice în timp ce vă uitați la opțiunile dvs.

Acesta este un link către studiile clinice disponibile în prezent în RomâniaȘ

După ce ați analizat ceea ce este disponibil, puteți compara apoi locațiile acestor centre cu regiunile țării în care v-ați simți cel mai confortabil primindu-vă îngrijirea (fie în apropierea casei dvs., fie în apropierea celor dragi care locuiesc în alte zone, dacă este posibil). Dacă mergeți la consultație la un medic oncolog în altă localitatea nu înseamnă neapărat că va trebui să primiți toată îngrijirea dvs. acolo. Unii oncologi din centrele mai mari de oncologie pot recomanda tratamente chimioterapice, de exemplu, care pot fi apoi efectuate la un centru mai aproape de casă.

3. OBȚINEȚI O A DOUA OPINIE (SAU CHIAR A 3-A SAU A 4-A)

Unii oameni se simt incomod să ceară o a doua opinie, dar cu o afecțiune la fel de gravă cum este cancerul, majoritatea medicilor se așteaptă să doriți o a doua opinie. De fapt, majoritatea medicilor, atunci când se confruntă ei înșiși cu o problemă legată de tratarea unui cancer, solicită o a doua opinie.

Este adesea recomandat să căutați o a doua opinie la unul dintre centrele mai mari de oncologie. Aceste centre mai mari de oncologie pot avea, de asemenea, mai multe șanse să aibă specialiști nu doar în tipul dvs. de cancer, ci și în alte aspecte unice ale cancerului, cum ar fi profilul molecular al cancerului.

Există multe motive pentru care o a doua opinie (sau mai multe) este atât de importantă. Un motiv este să obțineți o opinie de la un specialist care are mai multe cunoștințe sau este interesat în mod special de tipul dvs. de cancer. Cu toate acestea, chiar dacă ambele sau toate opiniile pe care le obțineți sunt aceleași, acest lucru poate fi important ulterior. Dacă tratamentul dumneavoastră nu va fi eficient, vă poate scuti de a avea remușcări că nu ați solicitat o a doua opinie la început.

4. AFLAȚI TOT CE PUTEȚI DESPRE CANCERUL DVS. ȘI UTILIZAȚI RESURSELE DISPONIBILE

Studiile au constatat că acordarea unui timp suficient pentru a vă educa în legătură cu tipul dvs. de cancer nu numai că vă ajută să vă simțiți mai împuterniciți și să controlați tratamentul, dar poate face o diferență și în rezultatul dumneavoastră. Acest lucru poate părea copleșitor dacă nu aveți o diplomă medicală, dar mulți supraviețuitori ai cancerului au descoperit că este posibil. Puneți multe întrebări. Aflați despre cum să găsiți informații bune online despre cancerul pe care îl aveți. Și nu uitați că comunitățile online de cancer sunt adesea o modalitate excelentă de a culege și informații.

Amalgamul de informații și sprijin pentru pacienții cu cancer este uluitoare. Puteți obține gratuit materiale educaționale, sprijin emoțional, ajutor financiar, asistență pentru probleme de asigurare, ajutor pentru aspectul fizic și recomandări dietetice.

O serie de recomandări și ghiduri online pentru pacienții oncologici au fost emise de către Societatea Română de Oncologie Medicală din România https://srrom.ro/ghiduri-pacienti/. De asemenea, o altă sursă online ce oferă ghiduri concepute pentru a ajuta pacienții cu cancer, rudele și îngrijitorii acestora să înțeleagă mai bine natura diferitelor tipuri de cancer și să evalueze cele mai bune opțiuni de tratament disponibile sunt oferite de către Societatea Europeană de Oncologie Medicală https://www.esmo.org/for-patients/patient-guides/patient-guides-by-language/cancer-patient-guides-in-romanian

5.SOLICITAȚI SPRIJINUL FAMILIEI, PRIETENILOR ȘI COMUNITĂȚILOR DE SPRIJIN PENTRU PACIENȚII ONCOLOGICI

Sprijinul din partea familiei, prietenilor și a comunităților de pacienți cu cancer este foarte important pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire.

Studiile privind efectele relațiilor sociale asupra bolilor și mortalității au arătat că legăturile sociale puternice îmbunătățesc supraviețuirea pentru o mare varietate de condiții medicale. În ceea ce privește cancerul, un studiu amplu a constatat că nivelurile ridicate de sprijin social perceput erau asociate cu un risc de deces cu 25% mai redus.

Permiterea prietenilor și a familiei să vă ajute este un pas important, dar poate fi de asemenea util să interacționați cu alții care se confruntă cu un diagnostic similar. Există ceva special în a avea șansa de a vorbi cu cineva care se confruntă cu provocări similare. În plus față de sprijinul emoțional, comunitățile ce oferă sprijin pacienților cu cancer sunt o modalitate excelentă de a afla despre cele mai noi tratamente pentru boala dumneavoastră. Într-o perioadă în care cercetarea cancerului avansează exponențial, există chiar și persoane care au aflat despre noi tratamente și studii clinice – care uneori pot însemna diferența dintre a trăi și a muri – prin interacțiuni cu colegii supraviețuitori, mai degrabă decât cu oncologii acestora.

6. FACEȚI MIȘCARE, MÂNCAȚI SĂNĂTOS ȘI GESTIONAȚI-VĂ CELELALTE AFECȚIUNI MEDICALE

Majoritatea dintre noi am auzit despre o dietă bună și exerciții fizice suficiente încât am devenit aproape imuni la discuțiile despre impactul acestora, dar o dietă bună și exerciții fizice corespunzătoare nu numai că ajută la reducerea riscului de a face cancer, dar par să îmbunătățească supraviețuirea la cei care au fost deja diagnosticați . De asemenea, este de remarcat faptul că alte afecțiuni medicale – fie cele cauzate de cancer, fie cele care coexistă cu cancerul – sunt o cauză semnificativă a mortalității. De aceea, gestionarea acestor afecțiuni poate fi foarte solicitantă și dificilă, însă va pot crește șansele de supraviețuire.

Nu trebuie să vă antrenați pentru un maraton pentru a profita de beneficiil mișcării. Studiile au descoperit că și o activitate fizică ușoară, care este distractivă, cum ar fi grădinăritul de două ori pe săptămână, sau mersul o jumătate de oră pe jos ajută la îmbunătățirea ratei de supraviețuire pentru câteva dintre cele mai letale tipuri de cancer.

Este bine cunoscut că o dietă bună reduce riscul de a dezvolta cancer, în primul rând, dar, ca și în cazul exercițiilor fizice, poate face diferența și pentru cei diagnosticați deja cu cancer.

Acordați atenție altor afecțiuni medicale pe care le aveți, de la astm bronșic până la boli de inimă. Persoanele cu cancer încă se confruntă cu aceste preocupări, care pot fi și mai dificil de observat printre simptomele cancerului. Cheagurile de sânge sunt frecvente la persoanele cu cancer și, dacă acestea se rup și se deplasează la plămâni (embolie pulmonară), ele pot fi fatale. În cele din urmă, depresia este de asemenea o afecțiune cu o rată crescută la pacienții cu cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat și aveți nelămuriri.

7. FIȚI FIDEL TRATAMENTULUI DV.

Oricare ar fi studiul clinic sau planul de tratament pe care l-ați stabilit împreună cu medicul dumneavoastră, rămâneți dedicați față de acesta și respectați toate recomandările. Un număr de persoane renunță la protocolul de tratament dintr-un motiv sau altul. Unii oameni uită să-și ia medicamentele în fiecare zi sau nu iau măsuri de precauție pentru a preveni infecțiile în timpul tratamentului chimioterapic. Trebuie să crezi în tine, în medicul tău și în tratamentul tău. Dacă oricare dintre acestea nu funcționează, discutați cu medicul dumneavoastră despre nelămuririle sau temerile dumneavoastră. Rețineți că multe efecte secundare pot fi gestionate, dar pentru a aborda aceste simptome, medicul dumneavoastră trebuie să știe ce vă deranjează.

8. FIȚI PROPRIUL DV. AVOCAT

Poate că cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă îmbunătăți șansele de supraviețuire cu cancerul este să fiți propriul dvs. avocat în lupta cu cancerul. Nu există nimeni la fel de motivat ca tine să găsească soluții posibile atât pentru tratarea bolii, cât și pentru gestionarea efectelor secundare.

Cum poți fi propriul tău avocat atunci când ai cancer? Asta înseamnă pur și simplu să-ți asumi un rol activ în diagnosticul și planul de tratament. Înseamnă că îți înțelegi diagnosticul, ai luat în considerare riscurile și beneficiile opțiunilor de tratament și alegi un tratament care se potrivește cel mai bine pentru tine ca persoană. A fi propriul dvs. avocat nu înseamnă să aveți o relație contradictorie cu medicul dumneavoastră. În schimb, înseamnă să lucrezi împreună cu medicul ca echipă pentru a veni cu cel mai bun plan de tratament pentru tine; un plan de tratament care este mai satisfăcător pentru medicul dumneavoastră și, de asemenea, se va potrivi mai bine nevoilor dvs. specifice pentru cea mai bună îngrijire posibilă.

Pașii cei mai importanți pe care trebuie să îi urmezi în a fi propriul tău avocat sunt să te informezi și să înveți lucruri despre tipul tău de cancer, să pui întrebări medicului tău, să ceri o a doua opinie și să te conectezi la o comunitate de suport a pacienților oncologici.

A învăța cum să fii propriul tău avocat nu numai că te ajută să îți alegi opțiunile și să descoperi noi tratamente, dar reduce anxietatea și frica asociate cu cancerul.

9.PENTRU CEI CARE NU AU CANCER (DAR VOR SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ ÎN CAZ CĂ ÎL DEZVOLTĂ)

Ultimele două puncte sunt pentru cei care nu au fost încă diagnosticați cu cancer sau pentru cei care doresc să-și reducă șansele de a dezvolta un al doilea cancer. Studiile arată că aproximativ unul din cinci cancere este diagnostical la pacienți care au fost deja anterior diagosticați cu un prim cancer și unele dintre tratamentele utilizate pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot crește riscul unui alt cancer.

10. DETECTAREA DIN TIMP ESTE IMPORTANTĂ

Detectarea precoce este importantă în cazul unor tipuri de cancer. În general, cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele dvs. sunt mai mari pentru remisiune completă sau supraviețuire pe termen lung.

Detectarea timpurie poate include controale regulate, dar este cel mai important să nu ignorați semnele de avertizare pe care vi le poate oferi corpul dumneavoastră. Informați-vă despre semnele și simptomele cancerului, atât cele care sunt frecvente, cât și cele care sunt mai puțin frecvente: puteți citi și articolul nostru disponibil aici: . Dacă observați oricare dintre aceste simptome, discutați cu medicul dumneavoastră. Simptomele precum durerea sunt modul în care organismul nostru ne spune că ceva nu este în regulă. Dacă aveți simptome inexplicabile, luați în considerare obținerea unei a doua opinii.

Deși încă există unele controverse cu privire la screening-ul timpuriu al cancerului de prostată  sau al cancerului de sân, s-a demonstrat că screening-ul cancerului de colon, precum și screening-ul cancerului pulmonar la foștii și actualii fumători, pot reduce semnificativ rata de deces prin aceste boli.

EXTREM DE IMPORTANT: AFLAȚI CARE ESTE RISCUL DV PERSONAL DE CANCER ȘI ACȚIONAȚI

Există multe cauze ale cancerului, dar în general se crede că cele mai multe tipuri de cancer sunt „multifactoriale”, ceea ce înseamnă că mulți factori funcționează împreună pentru a crește sau a reduce riscul bolii.

Faceți-vă timp pentru a pune întrebări despre cancerele pe care le-au avut rudele dumneavoastră. Aceasta include nu doar cancerele cum ar fi cancerul de sân. Uneori cancerul este o boală familială, însă diferiți membri pot dezvolta diferite tipuri de cancer. Informează-te despre profilul tău genetic familial și solicită consiliere genetică de la un specialist în domeniu.

De asemenea, este important să fiți conștienți de afecțiunile pe care le aveți care vă cresc riscul de cancer. De exemplu, dacă aveți diabet crește riscul de cancer pancreatic, iar bolile inflamatorii intestinale, pot crește riscul de cancer de colon.

Vedeți dacă aveți expunere la mediul înconjurător care vă poate predispune la cancer și luați măsuri. Opriți fumatul dacă încă fumați. Îmbunătățiți-vă dieta. Faceți exerciții fizice. Faceți tot ce este necesar (în mod rezonabil) pentru a vă asigura că sănătatea dvs. este prioritatea dvs. numărul unu.

Pentru întrebări ne puteți scrie la adresa: info@stopcancertv.ro

(Visited 234 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.